Valeriu Zodian

Tatăl meu Valeriu

Valeriu a fost soțul Marianei, fiul lui Gheorghe si al Eugeniei si fratele Zvetlanei. Îmi este foarte dificil sa aleg o poza reprezentativa, pentru ca am multe poze cu el si fiecare are o semnificație aparte. Poza alăturata este făcută in Lake Placid, New York, in timpul unei vacante de ski cu o vreme teribil de friguroasa; am fost totuși amândoi fericiți.

Textul ce urmează a fost inițial publicat in pagina engleza si apoi tradus automat si incomplet corectat.


Așa cum cum se regăsește in memoria celor care l-au cunoscut, tatăl meu, Valeriu Zodian, a fost un om foarte prietenos si blând. Nu a ezitat să-i ajute chiar si pe cei care-i erau ostili și a reușit să trăiască momentele importante ale vieții cu intensitatea si bucuria unui copil mai bine ca oricine altcineva întâlnit vreodată. Profesional (resume PDF), a fost un inginer de sistem respectat care a lucrat la IRNE in București si generarea de energie electrica in Ontario. In sânul comunității românești din Toronto a fost, de asemenea, implicat în mai multe consilii bisericești. In 2003, in jurul vârstei de 50 de ani, după o luptă intensă cu cancer pulmonar (diagnosticat în iulie 2002), a decedat, în somn indus, in spitalul York-Finch care intre timp a devenit Humber River, cu mine lângă el, sub supravegherea personalului medical (spitalul Humber River Finch). A fost îngropat de R.S. Kane Funeral Home la Cimitirul York într-o ceremonie prezentată parțial în Toronto Star, 8 mai, într-o secțiune contribuită de Dee Gibney (de mai jos).


Avea un sentiment foarte puternic de dreptate, iar viața lui a zburat sub semnul sacrificiului și al bunăvoinței. Îmi amintesc cum încerca să-mi fie si mama și tată când am pierdut-o pe mama intr-un accident. Îmi amintesc cum încerca din greu să se ocupe de "gospodărie" după serviciu si duminica (singura zi libera), gătind, făcând curat si spălând rufe, chiar și atunci când pierderea mamei mele era încă proaspătă în mintea lui. Îmi amintesc cum pleca la locul de muncă principal, unde trebuia sa pună deseori ore suplimentare, peste program, și apoi muncind in job-uri part-time (cu norma facțională) atât în ​​România, cât și în Canada. Îmi amintesc cum a reușit să-mi ofere o copilărie fără griji materiale chiar ca un tată singur. Mi-l amintesc încercând din greu să-i ajute pe oameni pe care abia ii întâlnise. Dar dincolo de omul din memoria celor care l-au cunoscut, mi-l amintesc în rolul in care l-am cunoscut cel mai bine - ca tatăl meu. Îl păstrez in amintire urmărind cu entuziasm filme cu Jackie Chan sau conducând fericit noua mașină Toyota sau bucurându-se de natură, mai ales de pădure și de mare, unde își găsea întotdeauna pacea. Și sper că acum, undeva sus, este împreună cu mama ...

Actualizare: martie 2010 - Am adăugat câteva fotografii, deoarece o imagine este în valoare de o mie de cuvinte pentru ziua lui de naștere. Voi adăuga mai multe fotografii și în cele din urmă videoclipuri, când găsesc timp.

Update: 2014 - pagina veche Geocities a fost de mult timp ștearsă, dar o copie de rezervă a supraviețuit; link-uri actualizate. Există anumite probleme controversate care înconjoară moartea lui Valeriu Zodian - pentru mai multe informații contactați-mă pe mine, Andrei Zodian.